Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Våbenpleje guide til haglgevær og rifler

Mange jægere kan lide at passe og pleje deres våben. Andre syntes det blot er en opgave der skal overstås og er måske derfor ikke så flittige til at passe og pleje deres våben. Det er ikke så meget der skal gøres for at holde våbnene i god og funktionsdygtig stand.

At eje et våben, er en glæde. Glæden er endda større når du ved, at du har et velfungerende og velplejet våben som er klar til brug. Er du i kategorien som ikke synes om vedligeholdelse, så prøv at finde positive sider ved det. Gør det et sted du holder af. Sæt noget god musik på. Find noget godt at drikke, og måske lidt snacks. Tænk på det fine resultat når våbnet ser velholdt og blankpoleret ud og det faktum, at du ved at du har et våbnet som fungerer efter hensigten.

RIFFEL VÅBENPLEJE

Det er vigtigt at sikre kikkertsigtet er ordentligt fæstnet. Løse skruer vil føre til, at du får forskellige træfpunkter fra skud til skud, og fra serie til serie. Stram skruerne på samlingerne, så du er sikker på at de alle sidder ordentlig fast. Tjek gerne også at sigtekornet sidder rigtig i kikkerten. I billigere kikkerter kan det ske at sigtekornet bliver løst. Se efter at det ikke er tilfældet og efterse belægningen på linsens inderside. Det er smart at anskaffe et rensesæt til kikkerten med alt det du behøver - antistatisk børste, partikel fjerner, antistatisk mikrofiberklud og rensevæske eller vådservietter.

En anden ting som også vil føre til træfpunkt forandringer, er at skruerne på under beslaget ikke er ordentligt fæstnet. Tjek at de er strammet ordentligt.

Når dette er gjort tager du en pengeseddel og fører den ned over løbet, for at se at det fritliggende. Er det ikke fritliggende helt inde, kan du tage det med til våben forhandler eller bøssemageren. Du kan også selv tage kolben af og slibe den med groft sandpapir, der hvor løbet ligger imod kolben.

På nogle våben, specielt lettere vejende, er der med vilje press på løbet. Det vil sige at løbet med vilje ligger imod kolben. Har du en letvægts våben, bør du ikke gøre noget før du har konfereret med en våbenekspert. Men som hovedregel er løbene fritliggende.

SKÆFTEOLIE TIL VÅBEN MED TRÆSKÆFTE

Selvhærdende olie er det mest almindelig at bruge og det giver en fin glans i overfladen. Smør det på i et tyndt lag, gnid det ind i træværket (følg oliens brugsanvisning) og lad den stå natten over. Fortsæt med således til skæftet ikke længere trækker olie til sig.

Er skæftet lakeret, er det fordel at skifte til en olie finish. Du får et pænere og mere robust udseende. Det er ingen nødvendighed, men riflen får et helt andet udtryk, og så har du noget hyggeligt at lave i de stille aftenstunder.

Er du i tvivl om skæftet er lakeret eller olieret? Lakerede skæfter er helt blanke og det bliver hurtigt ridset i overfladen. Olierede skæfter er mere matte, fedtede og tåler mere af udefrakommende elementer. Det er fuldt muligt at få en spejlblank, mættet overflade med olie. Det afhænger kun af hvor meget arbejde du ligger i det.

Er skæftet lakeret og vil du gå over til olie, må du først fjerne lakken med lakfjerner. Lakresterne sliber du af med et fint sandpapir - for eksempel korn 400. Vær særlig forsigtig inde ved overgangene til metal sådan at tilpasningen mellem metal og træ ikke bliver dårligere. Når al lakken er fjernet og alt støv er tørret af, starter du med oliebehandlingen.

Til sidst, pudser du grundigt, og giver alle de steder som skal have olie. Som hovedregel skal alt udvendigt metal have olie. Demonter ikke komplicerede dele. Husk at tørpudse kammeret og løb før skydning.

Olie på alt udvendigt metal sikre mod rustangreb og holder våbnet smukt.

Når du har gjort dette, er der kun en ting som mangler, nemlig at sidde og hygge sig! Træn meget med dit våben. Det gør virkelig en forskel når det først rigtig gælder.

HAGLGEVÆR VÅBENPLEJE

Med hagl er det mere simpelt. Tjek at skæftet ikke har fået nogen “tørkesprækker” efter vinteren. tjek specialet oppe ved kolbens hals (der hvor mekanismen er fæstnet til kolben) for her er træværket tyndt. Forskæftet er også et kig værd, specielt på halvautomatiske.

Også på haglbøsser med olie finish er det vigtigt at mætte skæftet med en god skæfteolie. På samme måde som med riffelskæftet - påfør den i tynde lag. Der er mange hagl skæfter, specielt på billigere modeller, som er lakeret. Dette er mindre smart, da disse skæfter bliver meget tørt, og lettere knækker. Følg fremgangsmåden som beskrevet ovenfor. Husk blot at tjekke regelmæssigt at skæftet er mættet. Det er ikke smart med et skæfte som trækker vand!

En ting som ofte kan ske med haglbøsse, er at de klikker, hvilket er en katastrofe når sneppen kommer flyvende. Når du er lerduebanen, så tjek at våbnet giver gode mærkninger på patronerne. Se på de tomme patronhylstre med jævne mellemrum.

Der er en del mere mekanismer i haglbøsser end i rifler, og nogle type af olier har en tendens til at blive hårde. Dette er lige så ofte grunden til at opleve klikkere som en slidt slagstift. Gammel olie kan fjernes og erstattes af nyt. Vi anbefaler ikke selv at åbne komplicerede låsemekanismer i haglbøsser, hvis du ikke selv er våbenspecialist. Heller ikke at skrue koblen af. Strammer du for hårdt ved monteringen, kan det resultere i at kolben sprækker.

Tag derfor gerne en “rens og smør”- behandling hos våbenhandleren eller bøssemageren. Dette er en billig investering for at våbnet smækker som det skal, og ikke mindst at det ikke smækker når det ikke skal.

Har du først anskaffet en haglbøsse med choker, bør du tage dem ud med jævne mellemrum for oliering eller allerhelst choke fedt.

På våbnet som har udskiftbare choker (trangboringer), bør du skrue chokene ud og rense dem. Smør derefter chokene med choke fedt, så ruster de ikke så let fast. Skru chokene ud med jævne mellemrum under jagtsæsonen, for at tjekke at de ikke viser tegn på rust. Det ville være kedeligt at skulle betale ekstra for at få fjernet chok som er rustet fast.

Giv våbnet en generel pudsning, giv løbet og mekanismerne olie. Nu skulle din haglbøsse være klar til sæsonen.

Haglløbene skal være blanke indvendigt med et tyndt oliefilm som du kan tørpudse før skydning. Alt udvendig metal skal have olie.

PROFESSIONEL VÅBENPLEJE

Vil du være sikker på, at dine våben bliver plejet korrekt, er det en god idé at gå til en professionel våbenhandler, og få plejet dine våben dér. Det koster selvfølgelig lidt ekstra, end at klare det hele selv, men til gengæld er du også sikker på, at det bliver gjort ordentligt.

Selvom du bruger en professionel, skal du stadig selv pleje dit våben løbende. Det kan godt betale sig at gå til en professionel før og efter sæsonen, men efter hver gang du har været på jagt, bør du foretage basis våbenpleje.

De våbenpleje produkter som du kan købe hos os, er ofte de samme som de professionelle bruger. En professionel vil bare have mere erfaring i hvordan de benyttes, og have mere avancerede værktøjer til at rengøre våbnet på alle leder og kanter.

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk