Løbehjul til tricks, fart og terræn til både børn, junior og voksne

Løbehjul, trick løbehjul, fartløbehjul og tærrenløbehjul guide til børn, unge og voksne og sikkerhed når du kører

De seneste 15 – 20 år har løbehjul været et meget populært transportmiddel blandt børn og unge. Men der findes også modeller til voksne til brug i både byen og i skoven. Fordelene er mange, ikke mindst at et løbehjul er utrolig nemt at tage med overalt.

HVORFOR KØBE LØBEHJUL?

Du kommer meget hurtigere frem på et løbehjul end ved at gå, i hvert fald når det går ligeud og nedad. Det er god balancetræning og rigtig sjovt at køre på løbehjul, og mange af dem er beregnet til tricks og mere krævende leg. En del løbehjul kan klappes sammen, så de nemt kan medbringes i bus, metro, tog og bil, hvilket gør løbehjulet meget anvendeligt. Desuden kan løbehjul fint bruges både ude og inde. Mange bruger det som et enkelt og billigt transportmiddel på skibe, i lufthavne, på kontorgange, til og fra indkøb mm.

Alle sammenklappelige løbehjul har højdejusterbart styr, så de f.eks. nemt kan tilpasses barnet, efterhånden som det vokser. Ikke-sammenklappelige løbehjul har ikke højdejustering, da stivhed ofte er vigtigere end komfort for disse.

LØBEHJUL TIL BØRN (2-5 ÅR)

Til de mindste findes trehjulede løbehjul med to hjul foran og ét hjul bagpå, som gør det meget nemmere at holde balancen. Det kan være en fordel, at barnet ikke bruger sine pæneste sko, før det har lært at bruge bremsen korrekt. Mange børn bruger nemlig skonæserne, indtil de lærer at bremse.

Løbehjul er rigtig gode til børn, da de træner balancen, samtidig med at de får lidt viden om cykling og trafik. Desuden giver det god motion. Et løbehjul kører ikke hurtigere, end man kan håndtere, da løbehjulet er tilpasset brugerens alder. Løbehjul til de mindste har mindre hjul og kuglelejer, der ruller mere trægt. Det begrænser hastigheden og øger sikkerheden i forhold til løbehjul til teenagere og voksne. Der er desuden lav faldhøjde fra platformen på et løbehjul, og bremsen er nem at håndtere og naturligt integreret i løbehjulet.

LØBEHJUL TIL STØRRE BØRN

Løbehjul til større børn og juniorer har to hjul. Det udfordrer balancen lidt mere, så det er godt for barnets udvikling at skifte til to hjul efterhånden. Man må selv vurdere hvornår set i forhold til barnets modenhed, motorik og balance.

Der er flere forskellige typer at vælge imellem, både sammenklappelige og stive, justerbare og ikke-justerbare, trick-løbehjul og terrænløbehjul. Nogle har endda et lille støtteben, så man ikke behøver lægge løbehjulet ned.

Løbehjulene er oftest lavet af aluminium og stål, som giver lav vægt og styrke. Der findes også endnu lettere løbehjul i f.eks. titan, men det er ekstremversioner.

På de større løbehjul har hjulene ofte en diameter på 120 eller 140 mm. Større hjul ruller bedre og absorberer ujævnheder i vejen bedre. Det betyder, at løbehjulet bliver mere stabilt i takt med, at størrelsen øges. Desuden har de mere letrullende hjullejer og bedre bremser.

LØBEHJUL TIL VOKSNE

Normalt er vægtbegrænsning for brugeren på op til 100 kg på de største løbehjul til juniorer. De kan derfor også bruges af de fleste voksne.

TRICK-LØBEHJUL TIL SKATE-BANEN

Flere og flere børn og unge bruger deres løbehjul til at lave tricks. Det kræver mere solide og slidstærke løbehjul, der er beregnet til hårdere brug. De kaldes trick-løbehjul og har alle en stiv ramme, dvs. at de ikke er sammenklappelige. Trick-løbehjulene har ofte lidt mindre hjul, som regel 70 - 110 mm, da de er beregnet til brug på baner og ramper med jævnt underlag. Hjul og fælge er desuden mere robuste. Trick-løbehjul fås også i titan med lav vægt, så det bliver endnu nemmere at hoppe og lave tricks. Stivheden er dog kritisk for, at cyklen ikke knækker under brug.

FARTLØBEHJUL TIL TRANSPORT

Solide løbehjul, der er beregnet til høj fart og længere transportetaper. De har som regel hjul på 110 – 200 mm for at opnå mest mulig komfort over længere afstande. Store hjul klarer ujævnheder godt og øger farten. De er beregnet til større teenagere og voksne.

TERRÆNLØBEHJUL TIL GRUS OG SKOV

Tærrænløbehjul har store hjul med luftfyldte dæk på helt op til 200 mm og kan holde til brugere op til 100 kg. Løbehjulet er robust og fremstillet til mere krævende brug på grovere underlag. Disse løbehjul er beregnet for voksne brugere, da de også kører hurtigt. Et terrænløbehjul er rigtig godt på f.eks. grusveje. Løbehjulet er ikke sammenklappeligt og har som regel en større platform. Det har også en bedre bremse, men det er fortsat en skærmbremse. Luftfyldte hjul giver en god komfort og er velegnet til længere ture i skoven.

HJUL, BREMSER, GREB OG ANDET TILBEHØR

Bruger du dit løbehjul meget, vil du højst sandsynligt få brug for nyt udstyr på et tidspunkt. I stedet for at købe et helt nyt løbehjul, kan du med fordel købe løbehjul tilbehør, og selv udskifte delene – det er ikke så svært.

Specielt hjulene vil efterhånden tage skade, når du bremser. Måden man bremser på et løbehjul, minder lidt om måden man bremser på rulleskøjter; nemlig at presse ind mod hjulet. Det vil naturligvis skade hjulet efter brug, hvorfor vi også har et stort udvalg af hjul tilbehør, så du kan finde en farve og kvalitet der passer til dit løbehjul.

Ved mange løbehjul følger der simpelt værktøj med, så du ikke behøver købe nyt værktøj, når du skal skifte hjul eller lign. Andre gange er der værktøj med i det tilbehør du køber, men husk endelig at læs på produktet om det følger med, ellers bliver du nødt til at købe værktøjet andetsteds.

Sikkerhed på løbehjul

  • Uanset om brugeren er lille eller stor, at er hjelm og handsker en nødvendighed, når man løber på løbehjul.
  • Lad børn begynde på deres eget niveau og med et løbehjul, de kan styre. Der er ingen grund til at starte med to hjul, hvis barnet har behov for at øve sig på et trehjulet løbehjul først.
  • Lad ikke barnet køre i trafikken, før det har lært at bruge løbehjulets bremse korrekt.
  • På sammenklappelige løbehjul skal det kontrolleres, at låsestiften er i låseposition, før løbehjulet bruges. Sammenklappelige løbehjul er ikke beregnet til hop og trick, da de kan knække og skade brugeren.

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår