Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Vejen til Golf

GOLF HAR LÆNGE VÆRET ANSET SOM EN TIDSKRÆVENDE, VANSKELIG OG STATUS ORIENTERET SPORT. I DE SENESTE ÅR ER DISSE MYTER OM SPORTEN BLEVET SVAGERE - FOR GOLF ER JO EGENTLIG EN SPORT SOM PASSER TIL ALLE.

At spille golf giver fine naturoplevelser, og både fysisk og psykisk velvære. Desuden har sporten et konkurrencemoment for dem som godt kan lide at præstere. Golf er en social sport. Ældre kan spille med unge, såvel som professionelle kan spille med amatører, drenge med piger og så videre.

Hvordan spilles golf?

Enkelt forklaret spilles golf på en græsbelagt golfbane med flere forskellige typer græs og forhindringer i form af sand (bunker) og vand. Målet er at få bolden fra startstedet og ned i hullet på færrest mulige slag.

Driving range

For at lære at slå rigtigt, er det nyttigt at bruge tid på den såkaldte Driving range, der kan man øve sig på slag og sving. Her er det vigtigt at man ikke bare træner med drivere eller de jernkøller som giver lange slag. Det er selvfølgelig sjovt at se bolden flyve langt, men nærspillet er meget vigtigt, så du bør også træne de korte jernslag, hvis du vil forbedre dit handicap.

Green card

For at få lov at spille golf på en almindelig golfbane (bortset fra Pay & Play, se nedenfor), må man have et såkaldt Green card. Dette får man ved at kontakte den golfklub som man ønsker at blive medlem i, som så typisk har deres eget forslag til et adgangskursus. Husk at tjekke at klubben er registreret som en “Green card-klub”.

Oplæringen er forholdsvis praktisk - man lærer om de forskellige slag i golf, udstyr og nogle vigtige golf begreber. Kurset har også en teoretisk del, hvor du lærer reglerne og anden nyttig viden. Green card’et, og det højeste handicap (som er 54) får man når man har spillet en runde på 9 huller på 18 huller eller mere, eller ved at spille to runder på 14 til 17 point. Pointsystemet er opbygget, så du får 0 point, hvis du får bolden i hul på 7 slag eller mere, et point, hvis du bruger 6 slag, 2 point, hvis du bruger 5 slag og så videre.

Handicapsystemet

Formålet med handicap systemet er til for at udjævne forskellen mellem golfspillere på forskellige niveauer, så spillere der begyndere med højt handicap kan sammenligne deres resultat med erfarne golfspillere med lavt handicap. Dette gøres ved at spillerne får numerisk værdi med et decimal mellem 0,0 og 54,0, som de kan trække fra brutto pointene.

Man kan reducere og øge sit handicap ved at spille en hel runde. Hvis man spiller bedre end sit handicap, reduceres handicappet. Hvis man spiller dårligere end sit handicap, øges handicappet. På Green card’s kurset lærer du mere om hvordan du øger og reducere dit handicap.

Målet når man begynder at spille, er at gå på handicap 36. Dette indebærer at man kan gå banen på 36 slag ud over banens par for at gå sit eget handicap - det vil sige at hvis banen har 72 i par (hvilket er meget normalt), så får man 72 + 36 =108 slag.

Hvis man opdeler disse 36 slag over banens 18 huller, bliver konsekvensen at man får 2 slag over par på hvert hul, for at gå hvert hul på sit eget handicap. På et par 4 hul får man altså 6 slag for at gå på sit handicap. eftersom forskellige baner har forskellige sværhedsgrader, findes der noget som hedder slope værdi.

Slope værdi

Alle golfbaner har sin egen “karakter” som kaldes slope værdi. Det angiver hvor let eller svær banen er sammenlignet med andre golfbaner. Hvis du for eksempel har et handicap på 36, betyder det ikke at at du altid får det samme antal ekstra slag på banen. Det kan for eksempel give 36 ekstra slag på én bane, men hele 40 på en anden. Dette skyldes at den anden bane anses som sværere og har en højere slope værdi, og du derfor får flere slag til at udføre banen.

Hvor mange ekstraslag du får afhænger også af hvilke udslagssted (startsted) du starter ved.

Point Bogey Point bogey er en vanskelig spille form, og som navnet antyder, gælder det om at samle så mange point som muligt. Denne spille form passer perfekt når spillere med forskellige handicap spiller sammen.

Udslagssteder

Udslagssteder kaldes tee. Der findes 4 udslagssteder for spillere som har handicap, og et for spillere som forsøger at tage et Green card.

De 4 tee’s er opdelt efter farve:

  • Rød - nærmest hullet. Blev tidligere anbefalet til kvinder, og for herre med handicap på 36 eller højere.
  • Blå - næst nærmest hullet. Blev tidligere anbefalet for kvindelige elitespillere.
  • Gul - næst længst fra hullet. Blev tidligere anbefalet for herre med handicap under 36.
  • Hvid - længst fra hullet. Blev tidligere anbefalet for mandlig elitespillere.

De som forsøger at tage et Green card, slår ud fra et bestemt udslagssted, som altid er 150 meter fra hullet.

I dag vælger man selv udslagssted hvis man har et officielt handicap. Det er ikke alle golfbaner som har alle de forskellige udslagssteder.

Point Bogey

Point bogey er en vanskelig spille form, og som navnet antyder, gælder det om at samle så mange point som muligt. Denne spille form passer perfekt når spillere med forskellige handicap spiller sammen.

Pointene bliver beregnet på følgende måde:

  • Hvis du klarer et hul på dit handicap, får du : 2 point
  • Hvis du bruger et slag for meget, får du: 1 point
  • Hvis du har endnu flere slag end nævnt ovenfor, får du: 0 point
  • Hvis du bruger 1 slag mindre end dit handicap, får du: 3 point
  • Hvis du bruger 2 slag mindre end dit handicap, får du: 4 point
  • Hvis du bruger 3 slag mindre end dit handicap, får du: 5 point
  • Hvis du bruger 4 slag mindre end dit handicap, får du: 6 point

Når du går i hul på dit handicap, får du altså 2 point. Hvis du går hele banen med et gennemsnit på 2 point pr. hul, dvs. tilsammen 36 point, har du gået hele banen på dit handicap.

Pay & Play Såkaldte

Pay & Play-baner bliver stadig mere og mere almindelige. Der kan du spille uden at være medlem af golfklubben og uden at have et Green card.

Pay & Play-baner plejer at være noget enklere end almindelig baner. De passer udmærket hvis du vil prøve at spille får du eventuelt melder dig til Green card kursus. På de fleste Pay & Play-baner kan man leje et basis golfkølle sæt.

Golf term:

Tee - udslagssted

Green - det fintklippet område rundt om hullet/flaget.

Fairway - Det fintklippet område mellem tee og green.

Ruff - lidt længere og mere problematisk græsområde ved siden af fairway. Deles af og til op i ruff og semi-ruff.

Bunker - den del af banen hvor græsset er fjernet og erstattet med sand.

Vandhazard - sø eller dam langs banen som er vigtig at undgå.

Drive - udslag fra tee med en driver.

Peg - Lille pind af træ som spilleren placerer bolden på før første slag fra tee.

Hole-in-one - at ramme i hul i første slag fra tee.

Albatros - Når du klarer et hul på tre slag eller mindre end hullets par.

Eagle - når du klarer et hul på to slag eller mindre end hullets par.

Birdie - når du klarer et hul på et slag mindre end hullets par.

Par - når du gennemgår banen på hullets par.

Bogey - når du klarer hullet på et slag mere end hullets par.

Dobbel bogey - når du klarer to huller på et slag mere end hullets par.

Trippel bogey - når du klarer tre huller på et slag mere end hullets par.

Pointbogey - en spilleform som går ud på at så samle mange point som muligt. Passer perfekt til når spillerne med forskellige handicap.

Hook - slag hvor bolden svinger skarpt til venstre efter at have startet noget til højre (gælder for højre-spillere).

Slice - slag hvor bolden svinger skarpt til højre efter at have startet noget til venstre (gælder for højre-spillere).

Draw - som en hook, men med svagere sving (gøres af og til med vilje af gode spillere).

Fade - som en slice, men med et svagere sving (gøres af og til med vilje af gode spillere).

Bagsving - den første del af et slag hvor køllen føres i en bue bagover fra bolden.

Mulligan - et slag som spilleren gør om, oftest på tee. forekommer kun i selskabs golf.

Dogleg - Et golfhul som svinger til højre eller til venstre efter udslagets tiltænkte placering på fairway.

UDSTYR

Når du skal begynde at spille golf, behøver du en del udstyr. Basis udstyret består af køller, bolde, pegger, greengaffel, golfhåndklæde og scorekort. Alt dette kan du nemt få til at passe ned i en golfbag. I tillæg til dette behøver et par gode golfsko, golftøj og golfhandsker.

Driver er en kølle som kun bruges til udslag fra tee. Dens kendetegn er et stort køllehoved. Dette er køllen som er sværest at beherske, men også den som du kan slå længst med.

Woods er stort set ikke lavet af træ længere, men enten af titanium eller metal. De egner sig bedst lange slag, for eksempel som et alternativ til driver ved udslaget eller ved lange fairwayslag.

Hybridkøller er en forholdsvis ny kølletype. Det er en kombineret wood- og jernkølle som stort set har erstattet de lange jernkølle. Fordelen er at de har et mere jævnt slag og slår længere end jernkøller.

Jernkølle bruges først og fremmest ved middel lange slag og til kortere slag mod greenen. Køllerne er inddelt efter længder: Lange jern (1-3, ofte erstattet af hybridkøller), middel lange jern (4-+6) og kortere jern (7-9). Vinklen ligger mellem 16 og 45 grader (loft).

Wedger er også jernkøller, men med en loft som er højere end 45 grader. De bruges ved nærspil rundt om greenen. Bolden går ikke langt, men meget højt. Køller i denne kategori er pitching wedge, gap wedge, sand wedge og lob wedge, da sandkøllen først og fremmest er beregnet til et slag fra bunkeren.

Putter er en kølle som stort set kun bruges på greenen. Den findes i mange forskellige varianter med forskellige typer skaft og køllehoved. Her har spillere ofte forskellige smag, og det anbefales at prøve sig frem til man finder en som passer.

Se et udvalg af golfkøller ved at kikke her

Golfbolde

Det er klogt at have en del bolde med sig på banen. Boldene kan let blive væk hvis virkelig presser dig selv.

I dag findes der et enormt udvalg af golfbolde. De består af flere lag, normalt to, tre eller fire lag, med en yderskal som har mange små indhulinger (dimples). Generelt set kan man sige at jo flere lag bolden består af, desto tykkere er den og desto mere skruer den.

Hvis du derimod kæmper med de lange slag der svinger til højre eller venstre, kan du prøve en lidt hårdere bold som giver mindre spin. Ulempen ved disse bolde er at de ikke stopper lige så hurtigt på greenen, da de spinner mindre.

Det er klogt at forsøge at holde sig en type bold. At bytte mellem boldene som spinner meget og som spinner meget lidt, og gør spillet vanskeligt. At holde sig til en type bold som man føler sig tryg ved, plejer også at give lidt ekstra selvtillid, og det gør at man spiller bedre.

Se et udvalg af golfbolde her

Golftaske og - Golfvogn

Golftasken er vigtigt. I den opbevare du dine køller, bolde og tilbehør, mens du spiller. Der findes en række forskellige varianter af forskellige størrelser, afhængigt af hvad du foretrækker. Hvis du spiller ofte, skal du overveje at købe dig selv en golfvogn, så du ikke behøver at bære rundt på din taske.

Se et udvalg af golftasker og golfvogne her

Golfsko

Eftersom en hel golfrunde tager cirka 4 timer, er det fødderne det går mest ud over. Golfsko er derfor en meget vigtig del af dit udstyr. Nutidens golfsko udnytter og understøtter fodens naturlige bevægelser. Det er vigtigt at foden og skoen fungerer godt sammen, sådan at man kan optimere kraftoverførslen.

Med eller uden pigge? Traditionelt set her golfsko haft en anden form for pigge (også kaldt spikes) på sålen. Nu findes der golfsko både med og uden pigge, og enkelte golfklubber tillader kun såkaldte softspikes eller sko uden pigge.

Se et udvalg golfsko her

Golfhandsker

Golfhandsker giver mange fordele. De har en lidt klæbende overflade som giver et bedre greb om golfkøllen. De bidrager også til at låse hånden, sådan at vinklen ikke ændres under svinget, noget som kan føre til fejlskud. Hvis du er en højre spiller, bruger du handsken på venstre hånd, og modsat hvis du er venstre spiller.

Se et udvalg af golfhandsker her

Pigge, greengefler m.m.

Det er ofte let at glemme de små detaljer. Pigge bør altid være med, så du altid kan få det meste ud af dine slag.

På mange golfbaner kræver man nu også at spillerne har en greengaffel med sig. En greengafel er en lille gaffelformet værktøj som bruges til at reparerer mærker som golfbolden har lavet på greenen.

Det er også klogt at have en microfiber håndklæde med sig til at rengøre køllerne med.

Se et udvalg af golftilbehør her

Golf GPS & Lasermålere

GPS-golfure eller andre GPS-enheder kan være en stor fordel da de viser dig den præcise afstand til fairway, bunker eller på greens forkant, bagkant eller banens midte - uanset hvor på banen du er. Kortene indeholder information om vegetationen, sådan at du altid ved når der er forhindringer forude. Dermed får man et overblik af banens geografi i god tid.

Se et udvalg af golfure her

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk