Cykelstørrelse – vælg den rette størrelse på din cykel

Cykelstørrelse er vigtigt for at din nye cykel kommer til at passe dig godt

Når du skal vælge størrelse på din cykel er det utroligt vigtigt at du vælger en der passer til dig. Det er ikke kun din højde, men også din kropsbygning der er vigtig at have i baghovedet, når du køber en ny cykel.

Det er klart at man skal have en større cykel når man er høj, og en mindre cykel, når man er lav. Men er man midt imellem to størrelser, kan der hurtigt opstå et dilemma for, om man skal vælge den større eller mindre model.

I denne artikel vil vi både komme ind på, om du bør runde ned eller op, når du skal vælge cykelstørrelse, samt hvor vigtigt det er, at få indstillet din cykel korrekt – og løbende spænde forskellige dele til, så du har en cykel der er sikker, at køre på.

CYKELSTØRRELSER – FOR LILLE ELLER FOR STOR?

Ved at vælge den rigtige rammestørrelse og indstille cyklen korrekt får du en bedre cykeloplevelse. Vi hjælper dig med at vælge rigtigt. For alle vores cykler har vi opgivet en anbefalet størrelse ud fra den kropshøjde, de enkelte rammer er tilpasset. Denne anbefaling giver dig et meget godt billede, da den tager udgangspunkt i den pågældende rammes geometri. Samme størrelse fra forskellige mærker og modeller kan være væsentligt forskellige, og selvom de er lige høje, så kan længden på overrøret være meget forskellig.

Hvis du ligger midt mellem to rammestørrelser er det dine personlige præferencer, der afgør, hvilken størrelse, du skal vælge. Hvis du vælger den mindre størrelse, vil du opleve at få en hurtig cykel, som er let at manøvrere med og sjov at cykle på. Den passer til dig, der gerne vil kunne manøvrere hurtigt, køre teknisk og foretage hurtige temposkift.

Hvis du vælger den større ramme, vil du få en mere langstrakt cykel, som bliver mere stabil og rolig ved høj fart. Den passer bedst, hvis du vil foretrækker stabilitet under kørsel ned ad bakke frem for en mere nervøs cykel, der er egnet til leg. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du vælger den mindste størrelse, da en for stor/lang cykel vil være sværere at manøvrere med. Hvis du har en lang overkrop, kan du vælge at gå en størrelse op, og hvis du har en kort overkrop, kan du vælge at gå en størrelse ned.

INDSTILLING AF CYKEL OG FORSKELLIGE DELE

Ved køb af ny cykel er det vigtigt, at den bliver indstillet korrekt, så du får størst mulig glæde af den og undgår skader. En dårligt indstillet cykel vil aldrig fungere optimalt, uanset hvor meget den har kostet! Anbefalingerne er generelle, og mange vil prøve sig frem og finde indstillinger, der fungerer bedre, men disse anbefalinger fungerer godt for de fleste.

SADELHØJDE

For at undgå knæproblemer er det vigtigt, at sadlen ikke indstilles for højt. En for høj sadel vil desuden give en mere udstrakt siddestilling. Tommelfingerreglen er, at når du sidder på sadlen, skal du kunne sidde normalt og komfortabelt (uden at strække dig) med hælen placeret fladt mod pedalen, når pedalen står på klokken seks. Hvis du cykler med cykelsko og klikpedaler, kan det være en fordel at indstille sadlen lidt lavere, så du får et så rundt tråd som muligt.

SADLENS VINKEL OG LÆNGDEJUSTERING

Mange sjusker med denne indstilling, men den er næsten lige så vigtig som sadelhøjden. For at få en optimal siddestilling bør du justere, hvor langt frem/tilbage, sadlen skal være. Det gør du ved at løsne bolten(e) under sadlen. Herefter kan sadlen bevæges frem og tilbage.

Når sadlen er indstillet korrekt, skal du kunne strække en loddeline fra spidsen af knæet, som skal gå lige ned gennem pedalakslen, når du sidder på cyklen med pedalerne i vandret position. Det er en god idé at få noget til at hjælpe dig med dette. Generelt anbefaler vi, at sadlen monteres vandret. Du kan prøve dig frem med forskellige vinkler, men en vandret sadel fungerer bedst for de fleste.

INDSTILLING AF STYRET

Hvor højt og hvor langt fra sadlen, du vil have styret, er en vanesag. Nogle foretrækker en mere oprejst stilling, mens andre ønsker en mere udstrakt og aggressiv siddestilling. Her må du prøve dig frem. Mellem forgaflen og styrpinden sidder der ofte "spacere", som kan flyttes op over styrpinden, så man får en mere aggressiv siddestilling. Man kan også prøve sig frem med en kortere eller længere styrpind for at ændre på siddestillingen.

GEAR- OG BREMSEGREB

Mange glemmer at indstille bremse- og geargrebene til en ergonomisk korrekt indstilling. Prøv dig frem med at flytte hænderne længere ind eller ud og vinkle dem mere eller mindre. Små ændringer kan gøre meget for cykelglæden. Hvis du har en dyrere cykel, hvor du kan indstille bremser og gear uafhængigt af hinanden, kan du finindstille den helt efter dine præferencer.

Måske du også kan finde inspiration i vores andre Guide, Tips og Råd:

Guide, Tips og Råd om Cykler

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår