Vælg den rigtige skaljakke

EN SKALJAKKE ER BLANDT DET MEST ALSIDIGE, OG ANVENDELIGE TØJ DER FINDES. PÅ TUR I SKOV OG PÅ MARK, TIL HVERDAG ELLER FRITID, ER DU MED EN SKALJAKKE GODT RUSTET TIL DET MESTE.

Der findes imidlertid mange forskellige skaljakker. Nogen har en smallere pasform, er kortere i længden, har forlænget rygparti, har lavere vægt eller er længere. Variationerne er mange. Så hvilken jakke bør du vælge?

Brugsområde:

Først og fremmest bør du tænke over hvad du skal bruge jakken til. Hvis du primært skal bruge jakken til hverdagsbrug og lettere ture, har du ikke brug for en lige så teknisk avanceret jakke, som når du skal på tur med hårdere terræn. Ønsker du en jakke som kan bruges til hverdag, eller bare af og til, og som ikke kommer til at blive sat på de helt store prøvelser, kan du godt vælge en enklere model, med noget færre tekniske detaljer. Skal du dog ud på en mere krævende terræn tur, er det netop detaljerne som tæller. Vi har sammensat en lille guide til skaljakker, så det bliver lidt nemmere for dig, at vide hvad du skal se efter, for at kunne vælge den rigtige jakke til dit behov.

Vand og vindtæt:

Forskellige typer membraner er det som gør en skaljakke vind- og vandtæt, og åndbare. Enkelt sagt er en membran et materiale/stof, som man laminerer sammen med andre materialer. Membranen er en tynd film med mikroporer, som er store nok til at slippe fugt ud (damp), men små nok til ikke at slippe vanddråber ind. Fordi temperaturen på indersiden af jakken normalt vil være højere, vil sved og fugt fra kroppen fordampe, og dermed slippe ud af jakken. Regn består derimod af vanddråber, som ikke vil kunne trænge igennem membranen. På den måde bliver en skaljakke med membran vandtæt, samtidig med at den er åndbar. Membranen gør også at jakken er vindtæt.

For at vand ikke skal kunne trænge igennem sømmene, behandles disse, for også at give vandtæthed der.

Generelt findes der 3 typer kvaliteter af skaljakker.

Jakker med 3-lags kvalitet, vil have en membran som er lamineret på indersiden af yderstoffet. Inderst inde mod kroppen vil du have et lag af mesh, som også er lamineret til de 2 andre lag, og som beskytter membranen og giver ekstra slidstyrke.

I en jakke med 2,5-lags kvalitet er mesh foret erstattet med en overfladebehandling af membranens inderside. Dette giver noget mindre slidstyrke, men en jakke med lav vægt, og lav pakke volumen.

I en jakke med 2-lags kvalitet er yderstoffet og membranen lamineret sammen. På indersiden vil der være et løst mesh for. Det sørger for at transporterer fugt væk fra kroppen, beskytter menbranen, og opbygger en luftlomme som sørger for at jakken opleves som en varmere jakke, end en jakke med 3-lags kvalitet.

Skaljakker er også imprægneret med en vandafvisende materiale, en såkaldt Durable Water Repellent (DWR). Denne imprægnering har ingenting at gøre med vandtætheden, men sørger for at vanddråber preller af yderstoffet. Imprægneringen vil slides af efter en tid. Du vil holde dig lige så tør, men vandet vil ikke prelle af, og jakken vil derfor opleves som tungere og vådere på ydersiden. Man vil også opleve at jakken føles mindre åndbar. Det anbefales derfor at vaske og reimprægnerer skaljakken efter behov, eller ca. en gang pr. halve år

Membraner:

Den mest kendte membranen er Gore-Tex, som bruges i flere af de mærker vi fører, blandt andet i Haglôfs og Salomon.

Helly Hansen har sin egen Helly Tech-membran.

Bergans bruger Dermizax, som skiller sig ud fra de andre membraner, ved at membranen ikke består af mikroporer, men derimod et ”hydrofilt” materiale, som fungerer ved hjælp af bevægelige molekyler.

Trods forskellige navne, sørger alle membranerne for tilsvarende kvaliteter i skaljakken, gennem vandtætheden, vindtæthed og gode åndbare egenskaber.

Hætte:

Hætten skal give god beskyttelse mod vind og regn, og kunne dække hage og kind, men uden at hæmme sigtbarheden. Det betyder at hætten skal følge med når du drejer hovedet. Nogle jakker har hætter som er designet for at bruges under hjelm.

En god, teknisk hætte kan justeres på 3 områder.

- I halsen, regulerer størrelsen på åbningen rundt om hovedet.

- I nakken, regulerer længden på hætten.

- I toppen, regulerer formen ved panden.

Albuer og ærmer:

Albuer med bevægelsessnit (formsyet albuer) giver bedre bevægelsesfrihed. Ærmerne bør være lange nok, og have plads til vanter eller handsker under. I tillæg skal de kunne justeres, både af hensyn til ventilation, og for at holde regn ude.

Ventilation:

Membranen i jakken er designet for at ånde, og slippe fugt ud. Alligevel er det fornuftigt at have ekstra ventilation. En god skaljakke har som regel lange ventilations lynlåse under ærmerne, så overskudsvarme kan slippe ud.

Lynlås:

En jakke med to-vejs lynlås gør det lettere at lade overskudsvarme komme ud, men lynlåsen vil ofte være noget mindre slidstærk end en almindelig lynlås. En del jakker har et ”vindfang” som dækker lynlåsen, og som lukkes med en knapper eller velcro. Denne sørger for at vind og vand ikke trænger igennem lynlåsen, og er i tillæg rigtig praktisk at have, hvis lynlåsen skulle gå i stykker. Da vil et ”vindfang” være den eneste måde, at få lukket jakken på.

Længde og snit:

En kortere jakke vil give bedst bevægelsesfrihed, og er særlig egnet til højere aktivitet, og den vil heller ikke komme i konflikt med hoftebæltet på rygsækken, eller en klatresele. En længere jakke vil give noget mindre bevægelsesfrihed, men en forlænget ryg vil samtidig give bedre beskyttelse for den nedre del af ryggen og numsen.

En jakke med et smallere, mere tætsiddende snit, vil opleves lettere og mere smidig end en jakke med et rummeligere snit, men vær obs på at du måske skal have plads til varme og isolerende lag under jakken.

Forstærkninger:

Forstærkninger på steder som er udsat for meget slitage, vil være med til at give jakken en længere levetid.

Lommer:

Det er fordelagtigt med få store lommer, end mange små lommer. Alle lommer bør være strategisk placeret, for at tilgang ikke forhindres af skulderremme, og hoftebælter, hvis du bærer rygsæk eller lignende.

Snefang:

Nogle skaljakker kommer med et snefang, som ofte er aftageligt. Snefanget holder jakken bedre på plads, og hindrer samtidig sne i at komme ind under jakken.

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår