Sådan vælger du den rette jagtkikkert


De fleste er glade for at gå på tur i den danske natur. Mange kan lide at kigge efter fugle og for jægerne er en god jagtkikkert helt uundværlig. Her får du nogle tips til at få helt nye indtryk af naturen ved at købe en god og anvendelig kikkert.

Tænk bare på hver gang du har set en fugl flyve ind i et træ for at sætte gang i sin morgensang. Med kikkerten rundt om halsen eller let tilgængelig på anden måde, kan du bogstavelig talt få orkesterplads til koncerten. Eller når du ser et krondyr med kalv på lang afstand, eller et rådyr som gemmer sig i skovkanten på 200 meter ude.

FORSTØRRELSE, LINSEDIAMETER OG ANDRE TEKNISKE DATA

Et typisk eksempel på tal som siger noget om kikkerten er 8x42. Dette betyder at kikkerten forstørre 8 gange og at linse åbningen foran har en diameter på 42 mm. En forstørrelse på 8 gange vil sige at det objekt du ser igennem kikkerten, fremstår 8 gange større. Ser du et rådyr på 200 meters afstand, vil det med denne kikkert fremstå som om dyret stod 25 meter fra dig (200 delt med 8). Vælger du kikkert med 10 gange forstørrelse, vil du se dyret som var det på 20 meters afstand.

Større diameter på front linsen, slipper mere lys ind og vil derfor være en bedre kikkert i dårligere lysforhold. Har du en kikkert med stor linsediameter, kan du se bedre før solopgangen og efter solnedgang.

SKUMRINGSTAL

Har du planer om at bruge din jagtkikkert under dårlige lysforhold, bør du tage et ekstra kig på hvilket skumringstal kikkerten har. Ved at vælge en jagtkikkert med højt skumringstal, vil du kunne bruge den under dårligere lysforhold – for eksempel om aftenen eller ved tusmørke.

HVILKEN FORSTØRRELSE BØR DU VÆLGE?

Jo større forstørrelse du vælger, desto nærmere vil objektet synes. Udfordringen med forstørrelse er at kikkerten bliver mere følsom over for bevægelser og uroen fra dine hænder. Det kan give dig en dårligere brugeroplevelse, fordi motivet vil synes at bevæge sig. Med en forstørrelse på 8 gange kan du være mere tryg. Med en forstørrelse på 15 gange, bør du kraftigt overveje at bruge et stativ.

Har du et stabilt underlag eller et stativ, kan du vælge op mod en forstørrelse på 30 gange. Dette afhænger af hvad du ønsker at bruge kikkerten til. Prøv at tænke igennem om du vil have god tid til at sætte dit udstyr op, sikre et stabilt underlag, stille et stativ op, eller om du hurtigt må finde kikkerten frem for at inden objektet forsvinder.

KOMPAKT JAGTKIKKERT ELLER FULD STØRRELSE?

Hvis du vil bruge kikkerten på længere ture er en kompakt kikkert et godt valg. Den er let, kan bæres rundt om halsen eller i et bæltetaske. typiske modeller er 8x25 eller 10x25. Som du ved er 25 millimeter front linsen ikke speciel lysstærk. Derfor er kompakt kikkerten ikke velegnet når mørket falder på.

En fuld størrelses kikkerter giver oftest en bedre brugeroplevelse og et større synsfelt, men de kikkerter er noget tungere. Vi anbefaler at bære kikkerten i en rem rundt om halsen med en linsebeskyttelse på. En kort rem er en god idé for at undgå at kikkerten hopper rundt når du bevæger dig.

INDSTILLING AF JAGTKIKKERT FOKUS

Sådan gør du: De fleste kikkerter har et centreret led til indstilling af bredden mellem øjnene. Drej her på til du ser lige meget igennem begge rør. Juster derefter fokus kontrollen (det store hjul midt på kikkerten) til objektet er i fokus. Derefter lukker du dit venstre øje og finjusterer med øje indstillingen (en ring rundt om den højre linse). Herefter kan du rette det sidste til med fokus kontrollen på midten.

Et par tips:

  • I tillæg til din normale brug af kikkerten - prøv at kigge på insekter og sommerfugle på et par meters afstand. Det er en fantastisk oplevelse.
  • For ikke at snakke om fugle som bygger rede og får unger om foråret. For at opnå en bedre ro i kikkerten kan du støtte kikkerten på noget stabilt. Brug eventuelt en kæp i passende højde eller hold kikkerten indtil et træ.
  • Du kan også købe dig en justerbar skydestok. Det er også en super kikkert-stok.
  • Hvis du kan sætte dig ned, får du et mere stabil grundlag ved at støtte dine albuer på dine knæ.

JAGTKIKKERT PRIS

Prisen afspejles som regel i kvaliteten på optikken. Materiale kvaliteten er bedre i dyrere kikkerter end i en billig kikkert. Så enkelt er det. Det mærker man på kontrast og farvegengivelsen og at der ikke er en farvegengivelse i yderkanten.

Kvalitetslinser med god overfladebehandling er vanskelige og tidskrævende at fremstille. En sådan behandling forhindre at lyset reflekteres, men i stedet tillader det at alt lys kan strømme igennem så uhindret som muligt. Det resulterer i en bedre lysfølsomhed i kikkerten og du kan se detaljer i skumringen som du ellers ikke ville se.

Nogen linse behandlinger gør overfladen helt vandafvisende. Zeiss LotuTec-behandling af linserne, giver dig en problemfri kikkert selv i kraftigt regnvejr, da vandet forsvinder fra glasoverfladen.

Tjek også at alle hulrum i kikkerten er fyldt med nitrogengas. Det er et kvalitetstegn som gør kikkerten mindre følsom mod temperatursvingninger og fugtighed som følge af kondens.

VEDLIGEHOLDELSE AF JAGTKIKKERT

Undgå berøringer af linseoverfladen. Det er ikke let at undgå snavs og fingeraftryk, når man bruger kikkerten. Tør dette forsigtigt af med en linse renseklud og speciel linse rengøringsvæske. Gør aldrig linsen ren med husholdningspapir og brug ikke nogen form for køkkenrulle.

Brug for mere inspiration eller vejledning, så se vores andre jagt guides her

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår