Undertøj - alt hvad du behøver at vide

ULD ELLER SYNTETISK?

Har du varmt undertøj, bliver vinteren meget lette at komme igennem. Læs vores tips om at vælge det rigtige undertøj.

Se vores udvalg af dameundertøj her

Se vores udvalg af herreundertøj her

Hvad skal undertøjet været lavet af?

Den største udfordring vi har i den kolde årstid, er at håndtere fugtigheden - sveden vi sveder ud når vi er aktive. Mange gør den fejl i vintertiden at klæde sig for meget på. Resultatet bliver at de nemt kommer at svede. Jo lavere udendørs temperatur, desto vigtigere er det ikke at blive våd indefra.

Uld

Uld er det eneste materiale som isolere selv om det bliver vådt. Uld kan absorbere sved og fungere godt med optil 30 % fugtighed. Dette er en stor fordel om vinteren og med den bløde merinould som undertøj nu laves af, er kløen på kroppen ikke længere af afgørende betydning imod uld. Merino Uld kommer fra fårehyrderne i Australien og i New Zealand, hvor fårehyrderne både lever i varmere zoner og koldere zoner helt ned til -20 grader på de højeste bjerge. Disse fårehyrder har udviklet en speciel fintrådet fåreuld som hjælper dem til at takle alle temperaturer. Det er dette fænomen producenterne udnytter. Desuden blander de lidt kunstfiber i for at få en bedre slidstyrke og for bedre at kunne holde på faconen, vask efter vask.

Hvis din tur indeholder pauser hvor man i længere tid er stillestående, bør du absolut vælge uld, så du ikke bliver afkølet. Jo roligere aktivitet, desto tykkere uld. Hav gerne en varm sweater med i rygsækken til pauserne.

Syntetisk - superundertøj

Dette er et syntetisk materiale som ikke tager fugtigheden til sig, men sørger for at fugtigheden går videre ud til mellemlaget i beklædningen. Du vil derfor følge dig tør ved kroppen med dette undertøj når du træner eller dyrker anden intens aktivitet. Hvis din tur er med tung belastning fra start til slut, direkte efterfulgt af et bad - så er syntetisk undertøj et godt valg.

Syntetisk undertøj kaldes også teknisk undertøj eller superundertøj. De fleste modeller er formsyet for at sidde godt indtil kroppen - så yder tøjet fungere bedst, som det er designet til. Kendte mærkevarer i dette segment er Bavac og Helly Hansen Lifa.

Skal du være ude efter din aktivitet, gør som langrendsløberen. Skrift alt tøjet og tag gerne uld på.

To-lag undertøj i et

Helly Hansen og Ulvang laver undertøj som bruger det bedste fra begge kategorier: et lag syntetisk inderst og et lag merinould udenpå. Dette giver et super allround undertøj. Syntetisk inderst og dejlig isolerende merinould udenpå, kan overtale alle - bare tanken om den blødeste uld på kroppen.

Dette undertøj er bedst egnet til skiftende aktivitet som dels er intens med stop undervejs. Et både-og undertøj.

Bomuld

Bomuld er et naturligt materiale som har god åndbare egenskaber og er blødt at have på kroppen. Problemet er at fibrene falder sammen når de bliver fugtige. Dermed mister stoffet ikke bare sin isoleringsevne, men den føles kold på kroppen fordi den trækker varme fra huden.

En god T-shirt i bomuld egner sig ikke til at træning eller til intense aktiviteter. Tag den hellere på efter et bad og få varmen.

Se vores udvalg af dameundertøj her

Se vores udvalg af herreundertøj her

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

close icon

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår