Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Børnecykel guide – sådan vælger du cykler til børn

Langt de fleste børn elsker at cykle, hvis de har en cykel, der er indstillet korrekt. For at bevare glæden skal barnet skifte cykel, efterhånden som det vokser, så det får størst mulig komfort, kontrol og tryghed. Så bliver cyklen perfekt egnet til både transport, leg og fysisk udvikling.

Børn er små individer, og det er ikke altid nemt at vælge på andres vegne. Det er derfor altid en fordel, at barnet er med, når cyklen købes. Her kan du læse nogle generelle tip, som gør det nemmere at forstå, hvad man skal se efter og tage sig i agt for, og som forhåbentlig gør det nemmere at vælge blandt det enorme udvalg af børnecykler.

HVILKEN STØRRELSE CYKELHJUL BØR MAN VÆLGE?

Børnecykler fås med fire forskellige hjulstørrelser: 12”, 16”, 20” og 24”. Vi anbefaler, at barnet kommer igennem alle størrelserne under dets opvækst, så det til enhver tid har en cykel i den rigtige størrelse. Det øger både glæden ved at cykle og sikkerheden og gør, at barnet har så høj komfort som muligt, når det cykler.

Det er vigtigt altid at vente, til barnet er stort nok til den næste størrelse, for et barn skal ikke vokse til, men fra, sin cykel. En for stor cykel med for stor akselafstand bliver for lang for barnet. Så mister det lettere kontrollen over cyklen og vil desuden få et dårligere overblik over trafiksituationen. Du kan jo prøve at sætte dig 20 cm længere tilbage på din egen cykel. Du vil opdage, at det bliver langt vanskeligere at styre og bevare kontrollen.

En for lille cykel bliver meget ustabil og svær at styre, fordi armene ikke er strakt helt ud, og vægten kommer for langt bagud. Desuden vil musklerne blive belastet forkert. Alligevel er det bedre, at cyklen er lidt for lille end lidt for stor. Det er derfor meget vigtigt at vælge den rigtige størrelse.

Det er bedre at købe en brugt cykel i god stand end at springe en størrelse over. Det vigtigste er barnets sikkerhed og komfort, så det har god kontrol over cyklen ude i den stadig voksende trafik.

BØRNECYKEL STØRRELSER

12” cykler til børn på 2-4 år med en højde over 95 cm

16” cykler til børn på 4-6 år med en højde over 100 cm

20” cykler til børn på 5-8 år med en højde over 115 cm

24” cykler til børn på 8-12 år med en højde over 120 cm

Husk dog altid, at der skal foretages en individuel vurdering og justering, da nogle har lange ben, andre lange arme osv.

BØRNECYKLER OG GEOMETRI

Barnet skal kunne sidde godt og behageligt på sædet og nå jorden med mindst tæer og fodballer. Samtidig skal der være god afstand til rammen. Der skal være mindst 6-8 cm fra skridtet til rammen, når barnet står med fødderne på jorden og et ben på hver side.

Barnet skal sidde godt oprejst, når det holder på styret, uden at skulle at læne sig særlig meget fremover. På en mountainbike er stillingen dog naturligt lidt mere fremoverbøjet end på en klassisk cykel. Hvis barnets hoved og blik tvinges nedad, når det strækker sig frem for at holde på styret, er cyklen for stor. En stiv nakke er et tydeligt bevis på en for stor cykel, hvor afstanden mellem sædepind og styrpind er for lang.

HVILKE ANDRE TING BØR MAN SE EFTER?

Der er andre ting, der spiller ind på stabiliteten, end selve størrelsen. Her er nogle ting, der bør tjekkes og tages med i overvejelserne, selvom de fleste børnecykler fra de store producenter og kæder nu er korrekt udstyret i forhold til målgruppen og har kvalitetskomponenter.

TILPASNING AF BØRNECYKEL

Cyklen skal justeres til barnet, den skal ikke bygges om. Det er vigtigt, at barnet også tilpasser sig cyklen og lærer, hvordan en cykel fungerer. Der står mere om justering af de enkelte komponenter under temaerne nedenfor.

STØTTEHJUL

Det er en god idé at sætte støttehjul på cyklen, når barnet skal lære at cykle. De fleste cykler med 12"- og 16"-hjul leveres med støttehjul, men de kan også købes løst. Støttehjulene skal berøre jorden til at begynde med, men kan løftes cirka en centimeter over jorden på begge sider, når barnet begynder at finde balancen. Så støtter de kun, når barnet vipper lidt til siden, som en ekstra sikkerhed. Husk, at målet er, at barnet skal lære at holde balancen.

STØTTESTANG

En støttestang er et godt hjælpemiddel, når barnet lige har lært at cykle, og når støttehjulene er taget af. Støttestangen gør, at en voksen kan gå bag barnet og støtte, når det er nødvendigt. Fordelen med en støttestang er, at den voksne også kan bremse cyklen, før barnet ender i en eventuelt farlig situation.

AFFJEDRING

En cykel med affjedret forgaffel giver meget bedre komfort på mere ujævn vej, men er ikke absolut nødvendig på børnecykler. Det er lidt smag og behag, men husk, at en cykel med affjedret forgaffel er lidt tungere. Fulddæmpede cykler er helt unødvendigt til børn.

SÆDE

Et godt polstret sæde er vigtigt for barnets komfort, især på længere ture. Husk også at justere sædets vinkel, så pudens profil ligger helt vandret. Spørg gerne barnet, hvilken position der føles mest behagelig.

STYR

Et højt styr giver bedre kontrol og overblik, og barnet sidder mere afslappet. Et lavere styr vil derimod give en noget dårligere balance og kontrol og gøre, at mere af vægten hviler på hænderne. Det vil blive ubehageligt og trættende i længden. Husk, at styret aldrig må stilles højere end maks.-mærket på styrstangen viser! Styrets vinkel kan justeres ved hjælp af skruen på styrstangen, men styret bør ikke drejes for meget, da alt udstyr på styret vil blive forskubbet.

FORGAFFEL

En stejl vinkel på forgaflen giver dårligere selvopretning og dermed dårligere stabilitet. Desuden vil kanter og huller slå lidt hårdere mod cyklen og give dårligere komfort. En mere skrå forgaffel er derfor at foretrække i langt de fleste situationer.

UDVEKSLING OG GEAR

Sørg for at vælge en cykel med den rigtige udveksling, hvis cyklen ikke har flere gear. Barnets allerførste cykel bør være lavt gearet/let at træde, så barnet nemt selv kan starte og har kræfter nok til at træde. Så bliver det nemmere at lære at cykle. Det skal tages med i vurderingen, om barnet har motorik og evner til at bruge en gearskifter, kan vælge rigtigt gear, og om brugen af cyklen medfører behov for dette. Husk også, at det kræver lidt koncentration at bruge mange gear. Der findes cykler med forskellige antal gear og gearløsninger, så husk at vurdere dem alle i forhold til dit barn. Husk at justere gearskifterne, så barnet nemt kan nå dem. Justering af selve gearene er kompliceret, og den medfølgende brugsanvisning bør følges.

BREMSER

Skivebremser giver gode og kontante bremser helt afhængig af, om det er vådt eller tørt. Skivebremser er næsten vedligeholdelsesfri, og bremseklodserne skiftes sjældent.

V-bremser, med bremseklodser, som bremser mod fælgen, bliver lidt svagere i vådt vejr, men de er meget enkle at skifte. Hellere gode, lette V-bremser end billige, tunge skivebremser. På de mindste cykler holder V-bremser længe.

Husk at justere bremsegrebene, så barnet nemt kan nå dem. Skivebremser kan nemt finjusteres ved hjælp af møtrikkerne på wirerne ved bremsegrebene. Kontrollér visuelt, om klodserne er for slidte. Der skal være rigeligt slidlag tilbage på den metalplade, bremseklodserne sidder på.

Klodser på V-bremser kan nemt finjusteres ved hjælp af møtrikkerne på wirerne ved bremsehåndtagene. Det er også muligt at stramme selve wiren på bremseåget. Selve bremseklodsen kan også justeres op og ned, der hvor klodsen er monteret på en bolt ved hjulet. Kontrollér, at hele klodsens flade ligger lige mod fælgen for at sikre den bedste effekt og mindst skævslitage.

Navbremse på baghjulet er selvjusterende og nærmest vedligeholdelsesfri.

Husk, at bremserne ikke må strammes så meget, at børnehænderne ikke kan gribe sikkert om bremsegrebene. Lad barnet selv prøve, om bremserne er rigtigt justeret.

DÆK

De fleste børnecykler i dag har kraftige, lidt høje dæk, som man kan fylde lidt mindre luft i. Det giver bedre komfort, greb og kontrol. En tommelfingerregel siger, at PSI-trykket i dækket skal være barnets vægt divideret med to. Men sørg alligevel for, at der ikke er for lidt luft i dækket, så det vrides af fælgen, eller det punkterer, første gang det rammer en kant eller et hul.

VÆGT

Jo tungere cyklen er, jo tungere er den også at håndtere for barnet. Derfor anbefaler vi, at cyklen er så let som muligt. Sammenlign vægten på flere cykler, og vælg den letteste i forhold til den pris, du er villig til at betale.

HJELM

Man skal bruge hjelm, når man cykler. De fleste hjelme til børn kan justeres og dækker op til fire størrelser. Hovedets omkreds vokser desuden langsommere end kroppens længde, så hjelmen kan som regel bruges i et par år eller længere. Det er vigtig at vælge en hjelm, som dækker godt ned over nakken, og som barnet nemt selv kan tage af og på og justere. Hjelmens forkant skal sidde vandret og også dække panden. Vi anbefaler, at du ikke vælger den billigste hjelm. Lidt dyrere hjelme har som regel en langt bedre sikkerhed og mere gennemtænkte løsninger.

HANDSKER

For et barn, der skal lære at cykle, er handsker næsten lige så vigtige som hjelmen. Det er sjældent, man vælter med hovedet først i indlæringsfasen, og hudafskrabninger i håndfladerne og ømme fingre er ikke særlig behageligt eller motiverende at cykle med. Gode cykelhandsker med polstring i håndfladen giver meget god komfort for barnet og vil også lette trykket i håndfladerne lidt. Både hjelm og handsker er en selvfølge!

BØRNECYKEL VEDLIGEHOLDELSE

Ved valg af cykel kan det være en fordel at overveje, hvad du selv og barnet kan vedligeholde, og hvad der skal gøres af andre. Service på værksted koster penge, så det kan være en god idé at lære at gøre nogle ting selv. Barnet passer også bedre på sin cykel, hvis det selv er med til at vedligeholde den.

TIP TIL FORÅRSTJEK AF CYKLEN

Kontrollér, at bremserne fungerer godt, og at bremseklodserne har tilstrækkelig slidbelægning. Skift bremseklodserne, hvis det er nødvendigt.

Smør gearwirer, bremsewirer og kæde med cykelolie ved at dryppe nogle dråber tyndtflydende cykelolie i enderne af yderkablet og lade det løbe ind. Lad bremse- og gearwirerne fordele olien yderligere ved at bremse og skifte gear. Hvis wirerne er flossede, bør de skiftes.

Efterjustér sædet og styret, da barnet er vokset i løbet af vinteren.

Kontrollér dækkene for revner og flænger, og pump dem op til det rigtige dæktryk. Det maksimale dæktryk er præget på siden af dækket. Skru eventuelt ventilringen til mod fælgen. Kontrollér, at fælgene ikke slår sig, ved at dreje hjulet rundt. Hjulet skal kunne dreje helt fri af gafler og bremser.

Vask kæden med cykelrens og børste, og smør den derefter. Rens eventuel mellem tandhjulene på gearkassetten på baghjulet og ved kranken (ved pedalerne).

Kontrollér, at alt lys fungerer, og skift eventuelt batterier i batterilygter.

DRENGECYKEL ELLER PIGECYKEL?

Som barn er man ofte super stolt over sin cykel, og viser den glædeligt frem til venner og familie. Drenge vil ofte gerne have en blå eller grøn cykel, mens piger gerne vil have en rød eller lyserød cykel. Vi har børnecykler i de fleste farver, og nogle er dem meget drenget i designet, mens andre henvender sig mere til piger.

Hvis du både har en dreng og en pige kan det være værd at overveje om man skal købe en mere anonym børnecykel, så begge kan bruge den. Køber du kun én børnecykel til begge dine børn, kan du vælge at købe en cykel af bedre kvalitet, frem for to cykler af lavere kvalitet.

Det kan fx være en idé at kigge på farverne grå, sort, hvid eller andre farver, som ikke springer så meget i øjnene. Selvom farven på cyklen ikke vil være så fremtrædende, har vi stadig rigtigt flotte børnecykler i disse farver.

ALTERNATIVER TIL BØRNECYKEL

Det er ikke en selvfølge, at alle børn har evner, modenhed eller ønske om at cykle selv. Heldigvis findes der gode alternativer, som gør, at familien alligevel kan komme på cykeltur. Det kan ofte være en god idé at skifte lidt, så sikkerheden er i orden. Barnet kan for eksempel selv cykle lidt rundt i gården eller på andre sikre steder, mens det på længere ture kan sidde i en cykelstol eller cykeltrailer eller på en påhængscykel. En påhængscykel kan hjælpe barnet til at få en bedre balance og forståelse for cykling og trafik, og den er fremragende på længere ture.

Det er vigtigt ikke at overdrive cyklingen i starten, så barnet føler tryghed og får kontrol, før det cykler længere ture selv.

Måske du også kan finde inspiration i vores andre Guide, Tips og Råd:

Guide, Tips og Råd om Cykler

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk