Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Guide til løbesko; Find de bedste løbesko til dine fødder

Det er nemt at løbe.

Du har ikke brug for forudgående viden eller medlemskab af et træningscenter. Der stilles – foruden løbesko og træningstøj – kun få krav til udstyret. Du skal bare komme ud af døren og sætte i gang, løbe i dit eget tempo og føle glæden ved løb. Gode løbesko hæver løbeoplevelsen. Hvilken løbesko, der er den bedste, er imidlertid individuelt, og afhænger af en række forskellige ting. Derfor har vi lavet en enkel guide til løbesko for at gøre det nemmere for dig at vælge løbesko, som passer til dine fødder og dine behov. Hvis det opleves kompliceret at vælge løbesko, så husk, at det allervigtigste er, at skoene føles bekvemme på dine fødder. Så er du nået langt.

Hvordan vælger du de bedste løbesko?

Du har måske været i en sportsbutik og set, at løbeskoene på væggen bl.a. er inddelt efter normalpronation og overpronation? Siden den moderne løbesko for alvor holdt sit indtog i 1990'erne, har den type pronation, du har, nok været den vigtigste faktor ved valg af løbesko. Pronation handler om, hvordan din fod ruller – eller bevæger sig – gennem løbetrinnet, fra landing på hælen til du afvikler trinnet på forfoden. Sagt med få ord er det sådan, at en person, som har en relativ stor bevægelse indad, overpronerer. En person med en lille grad af bevægelse indad har et neutralt trin, mens en person, som afvikler trinnet på fodens yderside, supinerer eller underpronerer.

Ingen sammenhæng mellem moderat overpronation og skader

Der har været en almindelig opfattelse af, at overpronation gør dig mere disponeret for visse løbeskader, og at den måde, du pronerer på, er noget af det vigtigste, du bør tænke på ved køb af løbesko. Undersøgelser viser imidlertid, at der ikke findes nogen tydelig sammenhæng mellem moderat overpronation og skader, og at pronation kun er en lille del af det at finde den bedste løbesko.

Pasformen på dine fødder, hvor megen løbeerfaring og hvilke træningsforudsætninger, du har, din kropstype, tidligere eller nuværende skader, din teknik, hvilken type løbetræning, du dyrker, er alle faktorer, som det er vigtigt at tage hensyn til, når du vælger løbesko. 

Underlag

Skal du løbe på hårdere underlag som asfalt, bør du vælge en asfaltløbesko. Asfaltsko har bedre dæmpning og opleves som mere komfortable ved løb på asfalt. At løbe i terrænet, f.eks. på en sti, stiller andre krav til skoene. Terrænløbesko har en lavere profil, så du får bedre kontakt med underlaget. Overdelen er noget mere robust for at tåle barske sammenstød med kviste og sten. Ydersålen er lavet for at give bedst muligt greb – også på våde rødder og sten. Indeholder din løbetur lidt terræn og lidt hårdere underlag? Så er en hybridsko en gylden mellemvej til ture på varieret underlag

Løbeskos pasform

Løbeskoene skal sidde godt og komfortabelt. I praksis betyder det, at de bør have et godt hælgreb, så de ikke glider, sidde godt over foden og have en rummelig, men ikke for bred tåboks. Pas på, at skoene ikke bliver for trange i længden. Selv om du ikke ønsker for meget plads, kan det gøre ondt og blive ubehageligt, hvis tæerne hele tiden støder mod skoen. 

Løbeskos stabilitet

Vi skelner mellem neutrale og stabile sko.En neutral sko har lidt stabilitet, som betyder, at foden i større grad følger sin naturlige bevægelse gennem løbetrinnet. Stabile løbesko er opbygget med svangstøtte, så de skal bremse bevægelsen indad, når du løber og er det, du måske kender som en såkaldt overpronationssko. Overpronerer du meget – specielt hvis du er plaget af skader – kan det være smart at se på en mere stabil løbesko med svangstøtte til overpronation. Samtidigt er det lige så vigtigt at vide, at skoene føles gode og rigtige på fødderne.

Løbeskos dæmpning, vægt og løbefølelse

Generelt er løbesko blevet lettere og lettere med årene, men vægten varierer stadig en del. En tungere sko er oftest bedre dæmpet. En lettere sko er ofte mere responsiv og føles sjovere og hurtigere at løbe med. Hvor lette eller tunge sko, du bør vælge, afhænger bl.a. af hvilken slags løber, du er, hvor meget du har løbet tidligere, og hvor langt du løber. Det, som gerne bliver omtalt som mængdetræningssko, er løbesko med mere dæmpning. Det gør dem velegnede til lange, rolige ture. Dette er også et sikkert valg, hvis du har behov for megen dæmpning, hvilket gør dem til gode løbesko til tunge løbere. Letvægtssko har en noget mindre dæmpning. De er gode til kortere, hurtigere ture og til intervaltræning. For mange løbere er de også velegnede som konkurrencesko. Til lettere og/eller mere erfarne løbere kan de desuden fungere godt som et alternativ til mængdetræningssko. De allerletteste sko er oftest først og fremmest beregnet til konkurrence og måske noget intervaltræning. De er mere aggressive og giver en bedre løbefølelse, men har mindre dæmpning. Denne type af løbesko er et godt alternativ til dig, som har gode træningsforudsætninger og fra tidligere er vant til at løbe i sko med mindre dæmpning. Løber du meget, er det smart at have to par løbesko at skifte mellem – et par mængdetræningssko til de lange ture og et par lettere løbesko til intervaltræning

Hvad betyder drop på løbesko?

Drop er niveauforskellen mellem hæl og forfod. Højere drop, gerne op til 13-14 mm, har været almindeligt i traditionelle løbesko for at give bedst mulig dæmpning ved landing på hælen. En lavere niveauforskel gør det imidlertid nemmere at lande med foden under kroppen for et mere naturligt løbetrin.

Vi har valgt at inddele drop i følgende kategorier:

• Lavt drop (0-4 mm) • Medium drop (5-9 mm) • Højt drop (over 10 mm).

Hvilken type drop bør du vælge?

De fleste løbere kan med fordel vælge sko med medium drop, som gør det nemmere at få fødderne ind under kroppen ved løb. Skal du ned i et lavere drop, bør du tilnærme dig det gradvist. Et lavt drop er nemlig hårdere for akillessenen og læggene. Du bør derfor ikke gå lige fra et drop på 14 til nul. Sko med et højt drop kan være gavnlige, hvis du har problemer med akillessenerne eller læggene. Højt drop kan også være et godt alternativ, hvis du lander tungt på hælen.

Generel guide til de bedste løbesko

Vi har lavet nogle generelle forslag til ting, du bør overveje ved valg af løbesko, afhængigt af hvor meget du har løbet tidligere, og om du døjer med skader: De bedste løbesko til nybegynderen: Klar til at binde løbeskoene og finde løbeglæden? Fint! Vælg løbesko, som føles behagelige på fødderne og passer med den type fødder, du har. Har du brede fødder, bør du vælge brede løbesko, mens smalle løbesko vil være bedst, hvis du har smalle fødder. Tænk på sikkerhed og komfort, og tag hellere lidt større chancer med skovalget, efterhånden som din muskulatur vænner sig til dit løb og bliver stærkere, og teknikken bliver bedre. De bedste løbesko til den øvede: Når du har mere løbeerfaring, kan du begynde at udforske lettere, smidigere og sjovere sko. En god tilgang er at bruge en lettere løbesko til intervaltræning og kortere ture og supplere med en mere dæmpet løbesko til de længere løbeture. De bedste løbesko til konkurrenceløberen: Med megen erfaring er det fint at prøve andre typer sko, end dem du normalt vælger. Det er både sjovt og motiverende med variation. Desuden er det gavnligt for muskulaturen. Vælg forskellige sko til restitutionsture, til aktiv træning og til konkurrence. De bedste løbesko til dig med skader: Her gælder det om at gå efter sko, som giver korrekt støtte og stabilitet samt god dæmpning. Nogle gange kan en model, du ellers ikke ville have anvendt, være gavnlig i forbindelse med skader. Det kan f.eks. være aktuelt med en ekstra rummelig tåboks, hvis du er blevet opereret for hallux valgus. 

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk