Cykelguide – Mountainbike, hybridcykel eller racercykel?

CYKELGUIDE: VÆLG DEN RETTE CYKEL

Er du i tvivl om, hvilken type cykel, du skal købe? Så er du langt fra alene. Ved første øjekast kan det store udvalg af forskellige typer af cykler virke som en jungle. For at gøre det nemmere for dig at vælge den rette cykel, har vi lavet denne cykelguide. Læs videre her, og se vores bedste råd om mountainbikes, hybridcykler og racercykler.

MOUNTAINBIKES I FORSKELLIGE STØRRELSER

Mountainbikes er populære – faktisk er det den mest populære cykelkategori blandt vores kunder, og derfor er det også den cykeltype, vi lægger ud med i denne cykelguide. På mange måder er dette den mest alsidige cykeltype, idet du får en cykel, som både kan bruges som transportmiddel på cykelstien, og en cykel, der kan bruges til sport på ujævnt terræn. Hvis du gerne vil have en cykel, du både kan bruge til transport og sport, er en mountainbike den rigtige cykeltype for dig. Læs videre her og bliv klogere på hvilken hjulstørrelse, du skal gå efter.

29” MTB / 29ER

29eren er standardstørrelsen for mountainbikes. En 29er har egentlig 28” fælge, men er alligevel kendt som en ”twenty-niner”. Fordelene ved en 29er i forhold til en traditionel 26”mountainbike er mange. De større hjul gør, at cyklen ruller lettere over forhindringer og ujævnheder, hvilket betyder, at du kan holde en højere fart i et krævende terræn, og samtidig have stor kontrol over din cykel. Du vil også opleve større kontrol ved nedkørsler.

Vær opmærksom på, at de større hjul og større dæk medfører også en højere vægt, og derfor øget roterende masse, hvilket gør 29eren er tungere på akslerne. Alle voksne kan køre på en 29er uanset højde og køn. Der er for eksempel flere kvinder på 1,50 m som cykler på 29er i World-Cup.

26” MOUNTAINBIKES

En 26” mountainbike er grundet de mindre hjul lettere end en 29er. På grund af en lavere rullende vægt kan det være lettere at navigere i de teknisk krævende terræn med en 26” mountainbike, da den er mere adræt, hvilket gør cyklen mere legende. Mens 29eren flyder over terrænet, ligger en 26” mountainbike i terrænet.

26” mountainbikes er desuden prisvenlige. Årsagen til dette er den lavere vægt, hvilket betyder, at cyklerne generelt er lettere og dermed hurtigere at køre på. Derfor kan du finde mange gode cykler med 26” hjul i en middel prisklasse.

650B / 27.5”

Der findes også en tredje hjulstørrelse inden for mountainbikes. 650B eller 27.5” er hjulstørrelsen som forener de bedste egenskaber fra 29eren og 26” mountainbikes. Her får du det bedste fra begge verdener – og hjulstørrelsen repræsentere et godt kompromis for de fleste mennesker.

27.5” er ideel til dem, der mener at 29eren er for langsom, men stadig ønsker mere stabilitet end 26” mountainbikes kan tilbyde. Med 27,5” får du adrætheden og nøjagtigheden som ved 26” og rulleegenskaberne fra 29eren.

Læs mere om valg cykelstørrelse og indstilling af saddel og styr her.

HVILKEN PRISKLASSE BØR JEG GÅR EFTER?

Som med alt andet hænger pris og kvalitet sammen, når du køber en mountainbike. Hvis du er nybegynder, er det måske unødvendigt at købe den dyreste mountainbike, du kan finde, mens samme mountainbike kan være den bedste investering, hvis du har kørt på mountainbike i årevis.

Inden du vælger din nye mountainbike, bør du overveje dine behov grundigt. Er cyklens vægt vigtig for dig? Kommer du primært til at bruge cyklen til teknisk svære ruter? Eller skal du primært bruge din nye cykel som transportmiddel? Dét og meget mere er afgørende for hvor dyr en mountainbike, du bør vælge.

Hvis du beslutter dig for at vælge en mountainbike, så husk cykelskoene – så får du den bedste oplevelse.

HYBRIDCYKLER TIL BYKØRSEL OG MOTION

Hybridcyklen er betydeligt mindre populær, end den burde være, og derfor vil vi gerne slå et slag for den i vores cykelguide. Mange, der overvejer at købe en mountainbike, kan med fordel kigge nærmere på vores udvalg af hybridcykler.

Hybridcyklen er en mellemting mellem en mountainbike og en racercykel. Den har 28” hjul med smalle dæk, og den ruller dermed bedre end mountainbikes. Samtidig har den en mindre fremoverlænet siddestilling end racercyklerne og byder derfor på mere komfort.

Hybridcyklen er perfekt til dig, der ønsker en alsidig cykel, der både kører godt i på skovstier, grusveje og landeveje. Hvis du gerne vil køre på stier med rødder, sten, og større ujævnheder, bør du dog gå efter en rigtig mountainbike.

HVILKEN PRISKLASSE BØR JEG GÅR EFTER?

For at få en rigtig hurtig cykel, som passer til træning, anbefaler vi du går efter en hybridcykel, der koster 5.000 kroner eller mere. Hvis du går efter en dyrere model, får du en godt udstyret cykel, som giver masser af cykelglæde og meget cykel for pengene.

Hvis du ønsker en cykel til transport, som giver en problemfri cykeloplevelse, kan vi anbefale at vælge en cykel til mellem 3.000 og 5.000 kroner - gerne med hydrauliske skivebremser, som giver bedre bremsekraft og kræver mindre vedligeholdelse.

Uanset hvilken prisklasse du vælger, anbefaler vi, at du passer på dit hoved med en sikkerhedsgodkendt cykelhjelm.

RACERCYKLER TIL LANDEVEJSCYKLING

Ingen cykelguide uden racercykler! Racercyklen er den perfekte cykel for dig, som ønsker en hurtig og effektiv cykel til store cykeloplevelser på asfalteret underlag. Danmark har en smuk natur og gode veje til landevejscykling, og når du kører vægtløst gennem landskabet i høj fart føles det næsten som at flyve.

For dig som skal konkurrere i landevejsløb, er en racercykel en nødvendighed, da en middel racercykel, er hurtigere end selv den dyreste hybridcykel.

Racercyklen bliver for mange en cykel nr. 2, som kun bruges til træning og konkurrence samt cykling til job for dig, der ikke har planer om at blive overhalet af naboen. Til hyggeture med familien eller de daglige indkøb vil de fleste bruge en anden cykel.

Når du cykler på landevej, cykler du med højt lufttryk og stiv gaffel. For dig som skal cykle lange ture på 3 timer eller mere, vil vi anbefale en racercykel med carbon ramme. Carboncyklerne dæmper vibrationerne og stødene fra asfalten, og giver derfor mere komfort end aluminiumscyklerne.

HVILKEN PRISKLASSE BØR JEG GÅR EFTER?

På racercykler er der specielt to komponenter som er væsentlige for cykeloplevelsen: Hjul og stel. Når du bevæger dig op i pris, vil du få et væsentligt lettere og bedre hjulsæt på cyklen, hvilket gør den mere livlig og responsiv. Hvis du ved, at du kommer til at bruge cyklen meget, anbefaler vi derfor, at du som minimum går efter en racercykel i mellemprisklassen.

Se også vores guide til, hvordan du samler din cykel.

ELCYKLER OG ALMINDELIGE CYKLER

Vi håber, du er blevet klogere af vores cykelguide. Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken cykel der er den rette for dig, kan du overveje, om du er mere til en elcykel eller måske en helt almindelig cykel.

En elcykel er ideel til dig, der synes, det er hårdt at cykle, men stadig gerne vil bevæge dig. Det smarte ved en elcykel er, at motoren på cyklen hjælper til, hvilket gør det mindre hårdt at cykle. Der kan være mange årsager til at vælge en elcykel, hvilket du kan læse mere om i vores cykelguide om elcykler.

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår