Klæd dit barn rigtigt på om vinteren

VIGTIGHEDEN AF AT KLÆDE DIT BARN RIGTIGT PÅ OM VINTEREN, KAN NÆPPE OVERDRIVES. DET UDGØR FORSKELLEN PÅ EN GOD OG DÅRLIG DAG FOR BARNET, KULDE ELLER EJ, HVILKET DYBEST SET ER MED TIL SKABE BARNETS OPFATTELSE AF VINTEREN PÅ BÅDE KORT OG LANG SIGT.

Mange er bekendt med 3-lags princippet til voksne. Brug nøjagtig den samme metode, når du klæde dit barn på.

Jo mindre barnet er, desto vanskeligere er det for dem at bevæge sig i det stive yderlag. Vælg et yderlag der er blødt og behageligt, eller tyndt overtøj med flere lag tøj nedenunder. Flere lag giver luft mellem tøjet, og da luften isolerer vil det i lang højere grad føles rart og varmt.

1. Lag - Undertøj

Undertøjet bør være tætsiddende. Uld kan bestemt anbefales om vinteren, særligt for de mindste, men også termisk undertøj af polyester / polypropylen kan bruges.

Undertøjets vigtigste opgave er at transportere fugtighed væk fra huden, og ud til mellemlaget. Lykkes dette, vil barnet ikke blive kølet ned. Uld er et godt valg fordi uld varmer selv om det er fugtig. Sved og tisse ulykke vil ikke køle barnet. Uld tillader huden at ånde og tørrer hurtigere.

Uldundertøj bliver fremstillet af flere typer blød uld og kløer derfor ikke.

Syntetiske stoffer absorbere ikke fugt, men slipper det igennem. Fugten bliver dermed ikke liggende indtil huden. Vær omhyggelig med at det inderste undertøj ikke er af bomuld. Bomuld holder på fugtighed, og trækker varme fra kroppen og det føles derfor koldt mod huden. Husk at underbukser også er lavet af bomuld og, hvis du ikke kan finde undertøj, der ikke er bomuld er det en mulighed for at lade barnet gå uden trusser.

2. Lag – Mellemlag

Dette lags mission er todelt. Det skal både holde en varm omkring kroppen og transportere fugten væk fra kroppen. Klæd dit barn i et nyt lag af uld eller fleece af syntetiske stoffer. Det er bedre at have to tynde lag ud over undertøj end et tykt.

Med flere lag uld er det lettere at regulere barnets temperatur eftersom temperaturen kan stige eller falde i løbet af dagen.

Det er i dette mellemlag mange klæder deres børn på i et par jeans og en sweatshirt. Tøjet er som oftest lavet af bomuld, hvilket hurtigt ophober fugt i tøjet og chance for, at barnet begynder at fryse stiger markant.

3. Lag - Overtøj

Er barnet iført to-tre lag af uld eller såkaldt teknisk beklædning (syntetisk tøj) fungere det fint med en regulær flyverdragt med en foring af uld eller syntetisk materiale uden på.

De gamle flyverdragter i bævernylon er blevet erstattet af tyndere tekniske dragter, eller sæt med jakke og bukser, hvor bevægelsesfriheden er meget bedre. De nye jakker er også mere vind- og vandtætte og slipper lettere fugt igennem. En tynd jakke og bukser med foring af fleece eller uld er bedst. Kan foret desuden fjernes er det muligt at bruge overtøjet hele året rundt.

Hvis ikke jakken, bukserne eller flyverdragten har mulighed for at ånde hjælper det ikke, hvis du har uld eller andre svedtransporterende stoffer på. Fugten vil i stedet ophobe sig inden i tøjet.

Undgå store uhåndterlige dragter, der gør det umuligt for børnene at bevæge sig i. Bare det at gå et enkelt trappetrin kræver en masse bevægelse for et lille barn, og så begynder barnet at svede før det overhovedet er kommer udenfor, bliver barnet også hurtigere kold og vil ind.

Nogle tips til slut

Det er kun det inderste lag som skal være tætsiddende til kroppen. Det midterste og yderste lag skal være let og have en god mobilitet. Uld og luft isolerer og regulerer varmen. Tag ikke for meget tøj på, det kan reducere bevægeligheden og dermed uldens evne til at varmeregulere.

Skyllemiddel skader overtøjet: Flere af de store producenter fraråder skyllemiddel fordi det tilstopper tøjets porerne og hæmmer dermed luften i at komme ud af tøjet, som er vigtige for at få fugten ud. Læs de medfølgende vaskeanvisning omhyggeligt.

Den største varmetab er fra hovedet. Vær derfor sikker på at du har valgt en tilstrækkelig varm hue til dit barn, eventuelt med hætte uden på.

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk

close icon

Denne hjemmeside benytter cookies.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved at tilmelde dig, godkender du vores aftale og vilkår