Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Hvordan vælger jeg den rigtige floorballstav?

Det er ikke svært at se, hvorfor floorball er blevet en så populær sport. Hvad enten du er ung eller gammel, er det en fin træningsform der ikke kræver meget udstyr. De fleste skoler rundt omkring i landet, har floorball som en aktivitet i gymnastiktimerne. Det er også populært med firmahold, og flere fitnesscentre tilbyde også dette til deres medlemmer.

FLOORBALL HISTORIE

Sverige var et af de første lande der oprettede floorball som en forenings sport, og den første organisation blev oprettet i 1981. Sverige, Finland og Schweiz oprettede (IFF) International Floorball Federation i 1986 og fik dansk tilsutning i 1989, og norsk tilslutning i 1992. Det første officielle EM blev arrangeret i 1994, med Finland som værtsland. Sverige var det første land til at afholde en VM slutrunde i 1996. Finalen blev spillet i Globen, hvor ca. 15.000 mennesker så Sverige slå Finland, med 5-0.

LIDT OM SPILLET OG FLOORBALL REGLER

Floorball er en holdsport, som spilles på en bane med målene 20 x 40 meter. Banen er omgivet af en 50 cm høj bande, hvor hjørnerne er buede. Der placeres et mål i hver sin ende af banen, hvor de to hold skal score. Den ordinære spilletid er på 3 x 20 minutter, men dette kan reduceres til 2 x 15 minutter. Der kan være 20 spillere i spillertruppen, hvor 6 personer er på banen af gangen. Holdopstillingen består af fem markspillere, og en målmand. Man kan lave udskiftninger når som helst under kampen, og spillet går ud på at føre bolden frem med floorballstaven, og score i modstandernes mål. Det er forholdsvis strenge regler i floorball, man må b.la. ikke føre staven højere end hoftehøjde, eller stoppe bolden med armen eller hovedet. Sker dette, tildeles modstander holdet et frislag.

Ønsker du at få en oversigt over reglementet kan du besøge Dansk Floorball Union.

HVILKEN FLOORBALLSTAV BØR JEG VÆLGE?

Det er ikke noget facit på hvilken floorballstav du bør vælge, men her er nogle tips du bør tage højde for.

Alle floorball skafter skal være mærket med en stivhedsgrad, dette kaldes flex, og det er den mængde kraft der er nødvendig for at skabe en glitch på stokken.

Det hårdeste skaft som laves har en flex på 23mm og udover det så stiger skalaen. Alle skaft bliver kontrolleret af en uafhængig part og derefter markeret godkendt, hvis det passerer testen. Hvilken stav der fungerer bedst for dig afhænger af, hvilket niveau du er på, og hvordan man spiller. Det er lettere at spille med en kombination af et blødt håndtag og bløde blade, da du dermed vil få lidt mere hjælp fra staven i forhold til kontrol og boldføling.

VÆLG DET RIGTIGE BLAD

Floorball handler meget om spillestil og smag. Det du bør tage hensyn til er, hvilket niveau du er på og, hvilken spillestil du har. Det der adskiller bladene er bl.a. varieret radius, skålstørrelse og hårdhed. En god oplægger og pasningsspiller, bør vælge et blad med en lille skål som er bøjet, dette vil gøre at du ikke får så meget skrue på bolden og pasningerne bliver mere præcise. En spiller som skyder meget, bør vælge et stift blad som har dybere skål da det vil øge hastigheden, og give mere spind på bolden.

I lighed med skaftet fungerer bladet på samme måde. Et blødt blad vil give dig en bedre boldkontrol og boldføling mens et hårdt blad vil give dig mere fart på bolden. Er du nybegynder eller junior så anbefaler vi, at du bruger et blødt blad.

VÆLG DEN RIGTIGE BØJNING PÅ BLADET

Venstre (L) retning bør du vælge, hvis du føre og skyder med din floorballstav på venstre side, dvs. at du holder højre hånd øverst på staven.

Højre (R) retning bør du vælge, hvis du føre og skyder med floorballstaven på højre side, dvs. at du holder venstre hånd øverst på staven.

HØJDE PÅ FLOORBALLSTAV

Dette varierer fra hvad man synes er komfortabelt. Men en god fingerregel er, at floorballstaven skal nå op til navlen. Der har man et fint udgangspunkt som føles komfortabelt for de fleste. Om du vælger en kortere stav, er det lettere at føre bolden, og du får bedre kontakt med gulvet. Det negative er at du belaster ryggen mere, og dette kan føles ukomfortabelt. En længere stav vil give dig længere rækkevidde, men det bliver vanskeligere at kontrollere bolden.

DIN HØJDE VS. FLOORBALLSTAV HØJDE

105-115 = 60 cm

115-125 = 65 cm

125-135 = 70 cm

135-145 = 75 cm

145-155 = 80 cm

155-165 = 85 cm

165-175 = 91 cm

175-185 = 95 cm

185+ = 100+ cm

BØJNING AF BLADET

Undgå at bøje bladet uden at opvarme det først. Hvis du bøjer bladet uden at opvarme det, risikerer man at der kommer flænger i bladet, da alle floorball blade er fremstillet af plast. Kniven må ikke være skarp, og bøjet må ikke overstige 30 mm, hvis du spiller aktivt.

METODE 1

Varm bladet med varmt vand. Du kan bruge varmt vand fra hanen, men du kan også bruge kogt vand.

Bøj bladet som du ønsker.

Nedkøl bladet i 3 til 5 minutter i koldt vand.

METODE 2

Varm hele bladet op med en varmepistol. Hold den ikke for længe på samme sted, da du risikere at plasten smelter.

Vinkel bladet som du ønsker.

Køl bladet i 3 til 5 minutter i koldt vand.

FLOORBALL TRÆNINGSTØJ, MÅLMANDSUDSTYR, SKO OG MERE

Udover vores store udvalg af floorballstave, sælger vi også floorball sko, målmandsudstyr, træningstøj og mere. Vi har prisgaranti hos XXL, så du kan altid være sikker på, at du finder den billigste pris direkte på shoppen.

Kunne du tænke dig at komme i gang med floorball er det ikke priserne der skal holde dig tilbage. I de fleste klubber kan man starte med at låne floorball stave, og skal altså kun sørge for shorts, t-shirt og indendørs sko – som de fleste jo har i forvejen.

Floorball er en sport for alle, og mens der både er børn der spiller det i gymnastiksalen på skolen, er der også mange voksne der spiller denne holdsport med venner og kollegaer. Rigtigt mange skoler med gymnastiksale har floorball hold, men hvis du vil have en liste over steder du kan spille, kan du besøge Dansk Floorball Union.

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk