Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Telt guide – dometelt, campingtelt, lavvotelt

Et telt er absolut den perfekte bolig, når du er på tur. Uden at være for tung, har du læ for vejr og vind, så du kan vågne udhvilet til en ny og spændende dag. Den bedste telt oplevelse får du ved at vælge et telt, der passer til dine behov. Skal du bruge teltet til en af sommerens festivaller, eller skal du på en udfordrende vandretur med overnatning i voldsomt vejr? Har du planer om at bruge teltet til camping året rundt eller er det kun til sommerhalvåret?

Hvor du skal bruge teltet, hvilken type tur du skal på og hvem du skal have med på turen, er alle ting du bør tænke over, når du vælger dit nye telt.

Køb af telt er en investering som du ikke gør ofte, og du bør være sikker på at du vælger det rette telt, som dækker dine behov, og ikke bliver for enkelt og uanvendeligt, efter bare en sæson.

Vores bedste råd er derfor, at vælge et telt som er en tand bedre end dit behov lige nu. På den måde er chancen større, for at du får et telt, du kan nyde i længere tid.

I denne guide gennemgår vi hvilke typer telte der findes, og hvad du bør tænke over, før du bestemmer dig for hvilket telt, som passer bedst til dit behov.

TELT TYPER

KUPPEL / DOME / IGLOTELTE

Disse telte har form som en iglo, og er præget af stænger, der bøjer over kuplen, og ofte skærer hinanden på toppen. De har ofte en cirkulær base, og masser af plads i det indre telt, med et lidt mindre fortelt. Disse telte kommer i ”almindelige” versioner og “ekstrem” versioner, med storm flaps til vinter brug. Kuppeltelte er ofte selvstående, og er meget stabile imod vind, og tåler stort snefald da skelettet er stærkere.

TUNNEL TELTE

Disse telte har bøjelig stænger i flere led, som føres ind i stængernes løbegange på ydersiden af teltet. De har fra 2 til 4 stangbuer, mindre stof og lettere i vægt. Fås i mange varianter fra ekstrem versioner, til campingtelte. Meget stabil imod vind, især med storm flaps på. En af fordelene ved tunneltelte er, de ofte kommer med stort fortelt, som giver meget plads til bagage, og muligheden for at lave mad indendørs. Det er det klart mest solgte telt, blandt hovedkategorierne.

LAVVO TELTE

Lavvo er et stort spidstelt, som oprindeligt blev rejst med flere stave sammenflettet i toppen. De Lavvo telte som sælges i dag, er en letvægts version, som kun har en stand i midten.Lavvo teltetgiver plads til mange mennesker, og giver masser af plads til hyggen. Der er mulighed for at bål eller grill i midten af teltet, hvilket gør det komfortabelt at bruge hele året rundt. Teltet er modstandsdygtig imod vind. Et stort letvægt Lavvo telt vejer ca. 5 kg. Og har 8 sengepladser.

HYBRIDTELT

Dette er det nyeste på telt fronten. Det er en blanding imellem telt og lavvo. Hybridtelte giver en utrolig god rumfølelse, da det har højden som et lavvo telt, men er designet med flere vægge, på den måde kan du udnytte gulvpladsen optimalt. Der findes forskellige fabrikanter og størrelser, og så kan det bruges året rundt.

CAMPINGTELT

Campingtelte er store rummelige telte med høj komfort. Det er store telte med rigelig loftshøjde, og et fortelt med siddepladser, og plads til madlavning. Det er først og fremmest beregnet til brug i åbne områder, og i sommerperioden. De mere avancerede modeller er ofte udstyret med vinduer, og flere soveværelser. De store versioner er normalt tungere, og bør transporteres i bil.

TELTSTØRRELSE

Drager du ofte på tur med en partner, vil et tomandstelt typisk være nok. Er du stor af vækst, eller kan du bare godt lide lidt ekstra plads, så bør du overveje et tremandstelt. Så vil du også få mere plads til udstyr, og komforten forøges mærkbart. Drager du alene på tur, vil et énmandstelt være nok, og så vil dit grej heller ikke veje så meget.

Er i en større gruppe skal i have flere telte, eller dele et lavvo eller et wiglo. De to telte giver desuden store sociale fordele. Alle kan bo i samme telt, og der er mulighed for have et ildsted i midten af teltet. Selv om et stort lavvo/wiglo vejer op imod 7-8 kilo, med stængerne, pløkker og evt. bund, så vil det være en lav vægt i forhold til antal sovepladser.

HELÅRSTELT – VÆRD AT BEMÆRKE

Sørg for at teltet har stormklapper, der rager tilstrækkeligt langt ud fra siderne. Disse burde du fylde med sten eller sne, for at styrke teltet ved stærk vind. Skal du sætte teltet op et sted med stærk vind, bør du rigge til imod stormretningen. Storm klapperne skal gerne være mellem 20 – 30 cm bredde. Husk at købe ekstra lange pløkker hvis de ikke er inkluderet i teltpakken. Det er specielt vigtigt med lange pløkker, hvis der er sne. Brug gerne ekstra tid på at sætte telt fast, gerne 8 – 12 fæstningspunkter.

HELÅRSTELTE MED STORMKLAPPER

Stormklapperne gør det lettere at få et stabilt telt, specielt steder hvor det svært at få sat pløkkerne ordentligt fast, som f.eks. sand, stengrund eller sne. Lig sten, sand eller sne på stormklapperne, så er du klar til stærk storm.

BRUG YDERTELT ALENE

Du kan bruge yderteltet alene, som bivuak når du skal overnatte i skoven i sommertiden, hvor der kun er lidt, eller ingen vind. Stop yderteltet i en pose, tag lidt ekstra snor med, til at fæstne, og sådan har du hurtigt muligheden for at lave din egen skræddersyet nylon bolig.

Disse løsninger kræver en kreativ indstilling, og bør fastgøres i toppen og i bund. Brug eventuelt en pæl eller træerne omkring dig. Den ekstra snor eller virre, kan du fastgøre i teltdugen bedst muligt.

VÆGT KONTRA PLADS I TELTET

Selvfølgelig er vægt vigtigt. Alligevel kan der være argumenter for at overveje forskellige muligheder. Du får meget mere plads og komfort, hvis du er villig til at bære bare lidt mere. Hvis der er dårligt vejr, så vil du virkelig kunne se fordelene ved et større telt. Loftshøjden er også vigtigt, og hænger ofte sammen med teltets størrelse. Det vil føle dig mere sikker i et telt med stor loftshøjde, når du skal lave mad indenfor. Følelsen af ikke at skulle kravle hele tiden bør du overveje.

Konklusion: Gå efter letvægtsteltene hvis turene er lange og krævende. Gå efter volumen og øget komfort, hvis det er en familietur, specielt hvis børnene skal med.

ER BILLIGE TELTE GODE NOK?

Det er nemt at finde billige discount telte. Flere af dem er gode nok til en enkelt overnatning om sommeren, uden regn. Mange musikfestivaler i løbet af sommeren, er domineret af billige ”engangs-telte”, som efterlades efter festivalen. Hvis du ønsker at bruge teltet til mere end blot en til tur på Roskilde, så vil du opdage at disse telte ikke er stærke nok i kvaliteten. Kig på disse afgørende detaljer, før du køber et telt:

• Valg af tekstil - Det ydre telt skal helst være af nylon, så det ikke revner ved hård belastning. Se på syninger og lynlåse. Det er her du primært vil kunne finde forskellen. Et kvalitetstelt vil have flere sting pr. centimeter end et telt af lavere kvalitet. Se også på afslutningerne og detaljerne. Sørg for, at lynlåsen er tovejs. Stængerne skal være af god aluminium, og det skal være muligt at finde reservedele til teltet.

• Kontroller ventilationsmulighederne. Kondens i et nylontelt er et velkendt fænomen. Det kan læse mere om det nede i artiklen. En varm sommernat, kræver god ventilation. Se om du kan åbne for god gennemtræk.

Husk, at du får hvad du betaler for, når du køber telt. I det lange løb, kan det betale sig at vælge et velkendt brand.

FESTIVALTELT TIL ROSKILDE FESTIVAL, SMUKFEST, LANGELANDSFESTIVAL OG MERE

Mange vælger at købe et billigt telt, når de har brug for et festivaltelt til sommerens festivaler. Set fra vores synspunkt synes vi det er ærgerligt, at bruge penge på et billigt telt, for derefter blot at efterlade det på festivalpladsen, når man i det lange løb, kan spare penge ved at købe et ordentligt telt, som kan genbruges. Ved at vælge et lidt dyrere telt, kan du også få langt mere plads, og dermed have ly for regnen, uden at skulle sidde alt for tæt. De billige telte er nemlig oftest meget små, men ved bare at bruge nogle få hundrede kroner, kan du få et telt af langt højere kvalitet. Hvis man er klar til at smide nogle penge efter et lækkert telt, kan man fx vælge et lavvotelt eller dometelt, hvor der er plads til mange, og mulighed for at have bål i midten af teltet. Det er både super hyggeligt om aftenen, og er samtidig med til at varme teltet op, hvis det bliver koldt.

KONDENS, VENTILATION OG UDLUFTNING

Der skelnes mellem ventilation og udluftning. Ventilation betegnes som en konstant strøm af frisk luft, hvilket giver en god nats søvn, og styrer kondensen ud af teltet. Udluftning kan betegnes mere som at åbne vinduerne i huset, for at få gennemtræk.

I et telt, vil der hovedsageligt kunne dannes kondens af 3 forskellige kilder; fra personer som opholder sig i teltet, fra luften og fra jorden.

Kondensering problemet opstår typisk ved høj luftfugtighed, og eller lave temperaturer. Kondensen lægger sig på kolde overflader, og i et telt er det ydre teltet og bunden, der er mest udsat.

Når vejrforholdene er sådan at kondenseringen dannes, vil det ske både på indersiden og ydersiden af teltdugen. Når yderteltet bevæger sig på grund af vejr og vind, vil kondensen på indersiden af teltdugen falde ned, og kan nemt forveksles med utætheder i stoffet. Kondens dannes også nemt mellem telt bunden og liggeunderlag, som er koldt på grund af den kolde jord.

I forteltet kan der forekomme kondensering af flere årsager. Forteltet har ikke en teltbund, og jorden skaber derfor kondens på indersiden af teltdugen. Desuden ligger det ofte fugtige og våde rygsække, samt andet udstyr i forteltet. Madlavning i forteltet kan også skabe kondens, som kan være vanskelig at fjerne.

close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk